diumenge, 22 de juliol del 2012

Les llargues nits de Can Sales



Ahir, dissabte vint-i-u de juliol, a Porreres, al Racó de la Memòria, situat a la part de darrera de l'oratori de la Creu i, més en concret, just davant de la paret de la Creu, s'hi ha representat un sentit i just homenatge a les dones republicanes, un homenatge a la llibertat, un homenatge a la justícia i a la memòria de tots els represaliats, homes i dones, per la dictadura franquista. A la paret de la Creu, durant les nits fosques dels anys de la guerra civil iniciada el juliol de 1936, s'hi perpetrà amb vesània l'assassinat d'homes i de dones que creien en la llibertat, d’homes i de dones que defensaven els ideals republicans.

L'Associació Memòria de Mallorca hi ha portat l'espectacle "Les llargues nits de Can Sales" un homenatge a les dones republicanes empresonades a Can Sales a través de fer memòria de Matilde Landa. Un muntatge dirigit per Antoni Galmés basat en el llibre de Margalida Capellà "Dones republicanes" i interpretat per les actrius Mercè Sancho, Francesca Vadell i Rosa Serra.




Paraules exactes, gestos mínims, intensos i sentits, i cançons ben entonades i directes, han corprès, m'han corprès, a tots els qui hem seguit atents les històries que ens han escenificat. Històries de peripècies humanes que toparen amb la intransigència política i religiosa i la seva única raó: la força desfermada i cruel. Històries contades des de la convicció que dóna la força de la raó. Raó ben explicada i senzilla i eficaçment representada a tocar dels forats que les bales assassines deixaren a la fusta i als maresos de la paret de la Creu. Per uns moments, en el cap al tard estiuenc, a l'aire hi han surat l'emoció, els sentiments i la certesa de participar en un acte de comunió cívica pel record i la reivindicació d'unes vides segades de forma injusta i abjecta.



imatges obtingudes dia 21 de juliol de 2012 amb una càmera LEICA V-LUX 1